Evenementenhal Gorinchem – Franklinweg 2 4207 HZ Gorinchem

Innovatieve technologie toepassen binnen processen

Door: Endress+Hauser

Ontwikkeling van asset management oplossingen komen in een stroomversnelling. De bottleneck voor goed assetmanagement is tweeledig. Ten eerste is het nodig dat instrumenten in staat zijn de data te leveren die nodig is om de gestelde doelen voor assetmanagement te bereiken en het tweede punt is de ontsluiting van deze data. Aan beide punten is bij Endress+Hauser hard gewerkt. Meetinstrumenten zijn in eerste instantie ontwikkeld om meetdata te generen over een proces-grootheid. Naaste deze Process-Value(s) (PV) zijn moderne instrumenten in staat om ook informatie over de conditie te generen.

Bij Endress+Hauser is hiervoor een concept ontwikkeld  “Heartbeat Technology” (HBT). Dit concept maakt het mogelijk om op drie manieren de conditie van een instrument te “lezen”.

  • De eerste is via de standaard diagnose conform de NAMUR NE107.
  • De tweede is in de vorm van een verificatierapport. Dit rapport kan op verzoek in het instrument worden gegenereerd en in een extern systeem worden geladen. Dit rapport geeft een momentopname van de conditie van een meetinstrument.
  • De derde is een online monitorfunctie welke continue de scheidingslaag tussen het instrument en het proces controleert. Hiermee is het ook mogelijk om voorspellend onderhoud te doen omdat deze metingen continue zijn en zich in een tijd-domein bevinden. Door grenzen te stellen kan worden voorspeld wanneer deze grenzen worden overschreden (voorspellend onderhoud).

Het tweede punt van de bottleneck was de ontsluiting van de data. Hiervoor zijn diverse opties.
Eén mogelijkheid is verticaal door de automatiserings-Pyramide. Dit heeft als nadeel dat wijzigingen in software revisies van de diverse componenten een onbelemmerde communicatie in de weg kunnen staan. Vandaar dat de Namur ook hier een oplossing voor heeft aangeraden en dit is een horizontale ontsluiting van de data. De instrumenten gaan dus niet alleen verticaal de meetwaarden met een DCS/PLC communiceren maar ook horizontaal de asset informatie communiceren met een Asset-management-systeem. Hiertoe heeft Endress+Hauser zich ingezet om devices te ontwikkelen die dit mogelijk te maken, zowel bedraad als draadloos voor de verschillen geaccepteerde protocollen zoals die nu in de markt worden gebruikt.

Dan blijft er nog één keuze over. Gaan we voor een Enterprise “on-premises” oplossing of gaan we naar de Cloud (Netilion). Beide zijn mogelijk en even veilig. Er zijn echter wel verschillen.
Een enterprise versie is vaak een oplossing wanneer het niet is toegestaan om data buiten het bedrijf op te slaan. Een cloud oplossing heeft het voordeel dat er veel meer flexibiliteit kan worden geboden.
Software kan sneller worden ge-update en samenwerking met externe kennisdragers van andere firma’s is eenvoudiger. Hierbij valt te denken koppeling met specialistische software via een zgn API (Application Program Interface) of fysieke ondersteuning van een specialist die op afstand de verzamelde data kan analyseren bij (mogelijke) problemen.

Deze laatste keuze wordt heel vaak bepaald door het management om aan te sluiten bij de stelling. Hoewel de keuze voor de cloud vaak de beste is wordt deze door het management soms tegengehouden. Dit wordt dan veroorzaakt door interne regels, angst of onwetendheid. Een cloud oplossing is vandaag de dag net zo veilig als een welke andere oplossing dan ook. We moeten er alleen nog even aan wennen. 25 jaar geleden was het niet in te denken dat er ooit een Windows systeem zou worden gebruik in een procesregeling, alles was Unix. Tegenwoordig zien we alleen nog maar Windows systemen. Met cloud oplossingen zal het dezelfde weg gaan. Inmiddels is Endress+Hauser met een eigen Ecosysteem (Netilion) wat ook openstaat voor derden en volgens de hoogste categorie is beveiligd, klaar voor de toekomst.

Bezoek Endress+Hauser op stand F16 tijdens Maintenance Gorinchem op 1, 2 & 3 december 2020.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top