Elektrificatie van grondverzet machines

Elektrificatie van grondverzet machines

Bij de elektrificatie van een vier jaar oude JCB rupskraan is de hulp van ELSTO Drives & Controls ingeroepen. Na het nodige rekenwerk is gekozen voor een draaistroommotor en frequentieregelaar die worden gevoed door een accupakket.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Opdrachtgevers in binnensteden en natuurgebieden willen werkzaamheden liefst emissievrij laten uitvoeren. Elektrisch aangedreven materiaal is echter schaars. Kraanverhuur- en Loonbedrijf W.G. Donselaar VOF in Leerdam besloot zelf een rupskraan om te bouwen van diesel- naar elektrische aandrijving. Daarbij werd de hulp ingeroepen van Elsto Drives & Controls in Voorhout. Lees het volledige artikel via https://elsto.eu/nieuws/elektrificeren-rupskraan

Donselaar voert divers werk uit in grondverzet, rioleringswerk, groenvoorziening, onderhoud van watergangen, straatwerk, baggerwerkzaamheden en bomen zagen.. Door één van zijn rupskranen om te bouwen speelt eigenaar Wilco Donselaar in op de toekomst. “Er komen meer vragen en zelfs eisen om emissievrij te werken.

De behoefte aan een elektrisch aangedreven rupskraan ontstond in 2019 toen de vraag naar emissievrij werken begon toe te nemen. Omdat het aanbod aan elektrisch materieel uitbleef, besloot Donselaar om zelf een vier jaar oude JCB rupskraan om te bouwen. Hij heeft nu als eerste een elektrisch aangedreven rupskraan in Nederland in gebruik.

Elsto Drive & Controls had voor elektrificatieprojecten al vaker samengewerkt met ELEO Technologies. Dit bedrijf ontwikkelt en produceert batterijsystemen voor industriële & automotive toepassingen. Deze worden typisch in relatief kleine oplage geproduceerd, waardoor de gewenste batterijspecificaties nogal kunnen verschillen. In dit ombouwproject was met name de inbouwruimte een uitdaging. In de compacte machine moest een grote capaciteit worden behaald om een dag lang te kunnen werken.

ELEO heeft voor de rupskraan het ontwerp van het gehele batterijpakket, inclusief ondersteuning bij inbouw en installatie voor zijn rekening genomen. De levering omvatte het volledige geïntegreerd batterijpakket, inclusief behuizing, batterijmanagement systeem en veiligheidsfeatures om veiligheid en betrouwbaarheid te kunnen garanderen. Het batterijpakket heeft een capaciteit van 132,7 kWh.

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll to Top